Uddannelsesapoteker forår 2024

Region Sjælland Sygehusapoteket, Slagelse

Adresse: Ingemannsvej 30, 2.sal TH
Postnr: 4200
By: Slagelse
Region: Sjælland
Telefon: 23 24 14 89
   
Apoteker: Inger Bjeldbak-Olesen
Vejleder: Kathrine Bagger Hansen
Stedfortræder for vejleder: Tine Frederiksen
Personale i alt: 262 heraf 27 i Slagelse
Apotekerkreds:
Hjemmeside:
 
Ønsker at være uddannelsesapotek for farmaceutstuderende i forår 2024:
Ja
 
Apotekeren og personalet har talt om forventningerne til at være uddannelsesapotek; apoteket har ressourcer og er positivt indstillet overfor at fungere som uddannelsesapotek:
Ja
 
Apoteket ønsker antal studerende:
1
 
Karakteristik/beskrivelse af apoteket:
Region Sjælland Sygehusapoteket har seks enheder, der er placeret i henholdsvis Roskilde, Holbæk, Næstved, Køge, Slagelse og Nykøbing Falster. Sygehusapoteket er organiseret i 4 hovedområder: LOGISTIK, KLINISK FARMACI, PRODUKTION OG KVALITETSSIKRING. Den farmaceutstuderende vil hovedsageligt være placeret på Sygehusapoteket i Slagelse, og studieopholdet vil foregå i Klinisk farmaci. De kliniske farmaceuter på Sygehusapoteket arbejder over hele regionen, og det regionale samarbejde prioriteres meget højt. Af samme årsag vil en del af introduktionsprogrammet og det daglige arbejde kunne foregå på de andre 5 geografier i regionen. Samarbejde med regionens farmaceutstuderende i Roskilde vægtes højt, men samtidig forventes stor selvstændighed både i løsning af arbejdsopgaver og planlægning af studieopholdet. Apotekets LOGISTIK-afdeling sørger for dagligt at levere relevante lægemidler til de enkelte sygehusafdelinger. Afdelingen for KLINISK FARMACI bidrager til, at det er de rigtige lægemidler, der bliver ordineret og anvendt af læger og sygeplejersker. Dette gøres bl.a. gennem tilstedeværelse af kliniske farmaceuter på et stadigt stigende antal afdelinger. Teams af farmakonomer, der varetager medicinservice, dispensering og administration af medicin på de enkelte sygehuse, er også en del af Klinisk Farmaci. De kliniske farmaceuter arbejder både med gennemgang af den enkelte patients medicin, samt på afdelingsniveau med undervisning af klinikpersonale. Kliniske farmaceuter sidder også som tovholdere i arbejdet for Den regionale Lægemiddelkomite med generelle anbefalinger for valg af lægemiddelbehandling til specifikke sygdomme. De kliniske farmaceuter er faglige rådgivere indenfor lægemiddelrelaterede spørgsmål for både sygehusapotekets egne farmakonomer og for læger og sygeplejersker, såvel face-to-face i afdelingerne som pr. telefon og mail. Rådgivningsarbejdet inkluderer også udarbejdelse af Sygehusapotekets Nyhedsbrev og intranetside. Sygehusapoteket har også en vigtig rolle i at bidrage til implementering af vejledninger fra Medicinrådet og har opbygget en prognosemodel, som anvendes til at få overblik over udviklingen i forbruget af dyre sygehuslægemidler. Sygehusapoteket arbejder kontinuerligt med udbredelse og udvikling af den kliniske farmaci, og deltager løbende i projekter (Se afsnittet: ”Opgaver og projekter som planlægges i 2023 og fremover”). Sygehusapoteket har også en PRODUKTION, der både omfatter produktion af sygehusforbeholdte lægemidler og serviceproduktion, herunder cytostatika-produktion og traditionelle magistrelle lægemidler. Sygehusapoteket har desuden en afdeling for KVALITET, herunder kvalitetsstyring og kvalitetssikring. Studieopholdet vil som nævnt foregå indenfor Klinisk Farmaci, hvorfor større opgaver indenfor produktion og kvalitetssikring ikke skal forventes. I klinisk farmaci udføres mange forskelligartede opgaver og den studerende kan i høj grad være med til at præge sine arbejdsopgaver i løbet af opholdet.
 
Beliggenhed:
Sygehusapoteket ligger i Slagelse ved Slagelse Sygehus ca. 15 minutters gang fra bus- og togstation. Der er direkte togforbindelse til København, og togene kører flere gange i timen. Togturen til København tager ca. 1 time.
 
Er apoteket akkrediteret/certificeret eller i gang med at blive akkrediteret/certificeret?
Nej
Sygehusapoteket deltager dog aktivt i det løbende arbejde med sygehusenes kvalitetsarbejde.
 
Opgaver og projekter igangsat de seneste 3-4 år:
KLINISK FARMACI/PROJEKTER: Etablering af faste teams af kliniske farmaceuter på Akutafdelingerne på sygehusene i Slagelse, Roskilde og Køge samt i Psykiatrien (både i Akutmodtagelserne og i ambulante funktioner). Herunder også mange undervisningsopgaver af andre faggrupper, som fylder mere og mere • Projekt om klassificering af Lægemiddelrelaterede Problemer • Projekter om evaluering af Klinisk Farmaceutisk Service ● Objektiv observation af kulturen blandt læger og farmaceuter i akutmodtagelserne i samarbejdet om medicineringen • Implementeringsprojekt om minimering af spild ved vederlagsfri udlevering • Implementering af Min Medicin Med koncept for patientmedicin. Sygehusapotekets Forskningsenhed har tilknyttet 2 ph.d.-studerende og løbende specialestuderende. Aktuelt ph.d.-projekt og opgaveglidning fra læge til farmaceut vha. Sundhedsplatformen og specialeprojekter om ordinationskaskader og specialeprojekter om rationelt brug af personlig medicin i psykiatrien. OPGAVER/PROJEKTER FRA TIDLIGERE STUD. PHARM.´ER: Udarbejdelse af ”Ugens fokus” til læger og sygeplejersker i Akut afdeling angående kvalmestillende behandling - Udarbejdelse af patientfolder om paracetamol-forgiftning - Information om tilladelsespræparater samt udarbejdelse af tilhørende i.v.-vejledninger – Kompatibilitetsstudier for diverse sammenløb på intensiv terapiafsnit - Medicingennemgange på forskellige kliniske afsnit - Undervisning af læger og sygeplejersker i fosfatbindere på Hæmodialysen – Undervisning af farmakonomer i D-vitamintilskud, Øjensygdomme og Stofskiftesygdomme – Udarbejdelse af indlæg til Sygehusapotekets Nyhedsbrev – I 2023 har de studerende blandt andet lavet et projekt om anvendelse af diclofenac suppositorier til patienter som kan indtage medicin oralt.
 
Udstationeringsmuligheder:
Sygehusapoteket har mange gode samarbejdspartnere på de kliniske afdelinger og der vil være rig mulighed for at komme på udstationering på en eller flere sygehusafdelinger. Tidligere farmaceutstuderende har haft spændende ophold på bl.a. Psykiatrisk afdeling, Kardiologisk afdeling, Lungemedicinsk afdeling, Hæmodialysen, Geriatrisk afdeling, Neurologisk afdeling og Intensiv samt Akut afdelinger. I 2023 var den studerende på Onkologisk afd. da dette passede godt med vedkommendes kommende specialeemne.
 
Apotekets primære samarbejdspartnere:
Sygehusapoteket samarbejder med læger, sygeplejersker og øvrigt plejepersonale på alle sygehusene i Region Sjælland samt i Psykiatrien. Vi har gode kontakter til de kliniske afdelinger og gode muligheder for målrettede projekter og tværfagligt samarbejde.
 
Opgaver og projekter som planlægges i år og fremover:
Deltagelse i det fortsatte arbejde med udvikling og forbedring af Sundhedsplatformen • Fortsat udbygning af klinisk farmaci gennem intern information og undervisning af Sygehusapotekets personale samt ekstern information og undervisning af det kliniske personale • Udbredelse af Farmaceutisk Service på sygehusafsnit • Vurdering af kvaliteten af medicingennemgang blandt de kliniske farmaceuter • Bistå LOGISTIK med sparring omkring implementering og driften af ”Medicinboxe til udlevering af vederlagsfri medicin”. Vi har altid mange små og store projekter som kører løbende, da vi formidler viden. Dette gælder både i klinikken og på vores rådgivningstelefon, som den studerende også kan blive en del af.
 
Beskrivelse af apotekets brug af de studerendes arbejdskraft, fx antal arbejdsdage, mødetider, mulighed for hjemme-arbejdsdage mv. Beskriv endvidere vilkår for muligheden for afholdelse af ferie.
Som de kliniske farmaceuter i Region Sjælland vil den studerende have en gennemsnitlig arbejdstid på 37 timer/uge. Det forventes, at man minimum er på Sygehusapoteket fra kl. 8.30-15, mandag til fredag. De resterende timer op til 37 timer pr. uge kan fastlægges fleksibelt efter aftale med vejleder. Der vil ikke forekomme weekend arbejde, og der kan aftales enkelte hjemmearbejdsdage med vejleder efter behov. Ferieønsker og selve afholdelsen aftales så hurtigt som muligt med vejleder efter opstart på Sygehusapoteket. Normalt godkendes ferien hurtigt uden ændringer.
 
Faciliteter til de studerende:
Den studerende deler kontor med de kliniske farmaceuter, hvor der vil være PC og arbejdstelefon til rådighed. Den studerende indgår i den farmaceutiske stab i Region Sjælland, hvorfor der forventes selvstændighed i gennemførelsen af studieopholdet. Omkostninger til transport til og fra Sygehusapoteket (alle 6 geografier) samt til div. udstationeringer refunderes af Sygehusapoteket efter gældende aftaler og regler.
   
Tilbyder apoteket fribolig til de studerende?
Nej
 
Eventuelle udtalelser fra tidligere studerende:
Hvis du interesserer dig for klinisk farmaci og rationel farmakoterapi, så skal du vælge studieophold på Region Sjælland sygehusapotek. Du vil komme til at indgå i et team med kliniske farmaceuter, som er kompetente, imødekommende og enorm hjælpsomme. Derudover kommer du til at få søde Kathrine som din vejleder, som sammen med dine andre kollegaer vil introducere dig til hverdagen på sygehuset. Dine arbejdsopgaver vil bl.a. bestå af klinikarbejde, lægemiddelrådgivning, kommunikation med læger, samt sparring med dine farmaceutkollegaer. På Region Sjælland sygehusapotek vil du også blive introduceret til sygehusets organisation, logistik, kvalitet og produktion, så du får en ide om, hvad det vil sige at være farmaceut på et sygehus og samarbejdet på tværs af afdelingerne på de forskellige geografier. I løbet af studieopholdet har du rig mulighed for selv at planlægge din hverdag og dermed prioritere de opgaver, som du synes er interessante, hvilket jeg synes var super fedt. Som studerende i Slagelse vil du også komme til at arbejde sammen med den studerende i Roskilde, hvor oplæring og andre opgaver løses i fællesskab. Transporttiden til Slagelse er lidt længere, men det er det hele værd. Jeg lærte enormt meget, og jeg fik en masse gode oplevelser. Jeg kan derfor varmt anbefale et studieophold i Slagelse. Med venlig hilsen, Line Thillemann Simonsen
 
Andet:
Interesserede studerende er velkomne til at kontakte vejleder, klinisk farmaceut Kathrine Bagger Hansen på tlf. 23 24 14 89 eller på mail: kathrh@regionsjaelland.dk

2023-08-23
   
Tilbage til oversigten ->