Uddannelsesapoteker forår 2024

Grønland Landsapoteket

Adresse: Sanamut Aqq 2, Postboks 1001
Postnr: 3900
By: Nuuk
Region:
Telefon: +299 344725
   
Apoteker: Tina Holst Nielsen
Vejleder: Camilla Møbjerg Andersen
Stedfortræder for vejleder: Signe Gejr Korup
Personale i alt: 11
Apotekerkreds: - andet -
Hjemmeside: http://peqqik.gl/
 
Ønsker at være uddannelsesapotek for farmaceutstuderende i forår 2024:
Ja
 
Apotekeren og personalet har talt om forventningerne til at være uddannelsesapotek; apoteket har ressourcer og er positivt indstillet overfor at fungere som uddannelsesapotek:
Ja
 
Apoteket ønsker antal studerende:
1
 
Karakteristik/beskrivelse af apoteket:
Landsapoteket i Grønland er en enhed under Styrelsen for Sundhed og Forebyggelse med et budget på 50 millioner kroner. Landsapoteket og Dronning Ingrids Sundhedscenter (de praktiserende læger i Nuuk) deler lokaler i en ny bygning på samme matrikel som Landshospitalet, Dronning Ingrids Hospital. Landsapoteket fungerer både som primær apotek for byens ca. 21 000 borgere og som sygehusapotek for Dronning Ingrids Hospital, som har ca. 200 sengepladser, plus ambulante patienter fra hele landet. Landsapotekets kerneydelser er kundebetjening af borgerne i skranken, medicinleverancer til byens institutioner, bygder og skibe og medicinleverancer til Landshospitalets sengeafdelinger og ambulatorier; herunder ydes medicinservice på 10 afsnit/afdelinger. For Grønlands mindre kystsygehuse fungerer Landsapoteket som en faglig hotline, da Landsapoteket er det eneste sted i Grønland, som har farmaceuter ansat. Der udføres direkte ekspedition af recepter i skranken både fra Sundhedscentret og fra Landshospitalets ambulatorier og afdelinger. Arbejdssproget er overvejende dansk, med mulighed for tolkebistand om nødvendigt. I Grønland er lægemidler gratis, hvorfor kontakten til borgerne primært handler om information – ikke penge. Der er et tæt tværfagligt samarbejde mellem apotek, hospital og de praktiserende læger, hvilket er et kæmpe plus, da det giver et inspirerende og lærerigt arbejdsmiljø. Landsapotekets personale består af fem farmakonomer og fem farmaceuter, hvoraf den ene er Landsapotekeren. Denne har en landsdækkende funktion med faglig rådgivning og sikring af overholdelse af den grønlandske lægemiddellovgivning i hele landet. Disse overordnede opgaver er samlet i Lægemiddelfunktionen. De øvrige farmaceuter deltager også i dele af Lægemiddelfunktionens opgaver. Som farmaceutstuderende på Landsapoteket får du lov til at arbejde selvstændigt og selv præge de opgaver du arbejder med. Der er mulighed for at føre egne ideer ud i livet, men også at arbejde på de opgaver/udfordringer, som apotekets personale kommer med. Du vil få brug for en bred vifte af din farmaceutiske baggrundsviden, både i skranken og ved rådgivningen af sygeplejersker og læger. Du skal være villig til at bidrage til det daglige apoteksarbejde, da apoteket er en lille enhed, hvor alle skal deltage for at få dagligdagen til at fungere. Du vil i samarbejde med din vejleder tilrettelægge din arbejdsplan, så der bliver mulighed for at begge parter får deres ønsker opfyldt. Du skal være 100 % indstillet på, at et studieophold på Landsapoteket er noget helt andet end et ophold på et dansk apotek. Du vil møde en anden kultur, og der vil til tider opstå uventede komplikationer i dagligdagen. Hvis du vælger at tage til Grønland på studieophold, får du helt sikkert mulighed for at få et anderledes og spændende studieophold, hvor du får brugt dine faglige kompetencer ofte i tværfaglig samarbejde.
 
Beliggenhed:
Landsapoteket er placeret i Nuuk ved siden af Dronning Ingrids Sundhedscenter (DIS) og Dronning Ingrids Hospital lige ud til vandet og tæt på bymidten. Der er busforbindelser til bydelene Nuussuaq og Qinngorput.
 
Er apoteket akkrediteret/certificeret eller i gang med at blive akkrediteret/certificeret?
Nej
Landsapoteket er en del af Grønlands Sundhedsvæsen og ikke en del af det danske apotekervæsens kvalitetsystem.
 
Opgaver og projekter igangsat de seneste 3-4 år:
Landsapoteket er som resten af det grønlandske sundhedsvæsen i en udviklingsproces, hvor der er focus på optimal brug af ressourcer og nye processer - f.eks. indretning og kvalitetssikring af nyt køleskab. Der arbejdes med at øge faglig sparring og påvirkning af regionernes lægemiddelforbrug, dermed har farmaceuter også fokus på lægemiddelforbrug uden for Nuuk og Landshospitalet. I forbindelse med iværksættelse af øget central distribution af vacciner til landets øvrige enheder, arbejdes med optimering af GDP (god distributionspraksis), som bl.a. indebærer sikring af køleforsendelser og problemer med håndtering af forsendelser i stærk kulde samt reducere antallet af flyforsendelser.
 
Udstationeringsmuligheder:
Udstationeringen vil tage udgangspunkt i den farmaceutstuderendes ønsker og faglige interesser. Et oplagt udstationeringssted vil være en af Dronning Ingrids Hospital afdelinger. Dronning Ingrids Hospital Hospitalet er fra 2010 opdelt i fire centre: Akut (intensiv, anæstesi, opvågning og OP), Kirurgisk (føde, ortopædkirurgi, parenkymkirurgi, gynækologi/obstetrik ), medicin (medicinsk, fysioterapi, ergoterapi, laboratorium og patienthotel) og psykiatri (psykiatrisk afd. og distriktspsykiatri). En anden udstationeringsmulighed er på Dronning Ingrids Sundhedscenter, som udover selve lægeklinikken også består af hjemmesygepleje, Livsstilsgruppen, sundhedspleje og skadestue. Endelig ville et besøg hos Landslæge(Grønlands Embedslæge) evt. være en mulighed. Der er mulighed for at udstationeringen forgår i Danmark, hvis den studerende ønsker det.
 
Apotekets primære samarbejdspartnere:
Landsapoteket samarbejder med læger, sygeplejersker og øvrigt plejepersonale på hospitalets afdelinger. Derudover leveres medicin til skibe, tand- og dyrlæger, hjemme- og sundhedsplejen, distriktspsykiatrien og Anstalten for domfældte m.fl. Der er ligeledes et tæt samarbejde med vores kollegaer (farmakonomer og sygeplejersker) ude i landet i forb.m. leverancer til disse. Grønlandsafdelingen på Region Hovedstadens Apotek og Statens Serum Institut, fungerer som lægemiddelgrossister for hele Grønland, og er naturligt tætte samarbejds- og sparringspartnere.
 
Opgaver og projekter som planlægges i år og fremover:
Der arbejdes tæt med Landshospitalet og sundhedscentrets læger omkring mere rationel brug af lægemidler til gavn for både patienten og samfundet. Dette er tæt knyttet til en øget fokusering på det økonomiske aspekt af lagerstyring og distribution, herunder kassation. Projektet har stor bevågenhed fra sundhedsvæsenets øverste ledelse. Opgaver med at styre rekommandation med at henblik at forberede brug af COSMIC-medicinmodul.
 
Beskrivelse af apotekets brug af de studerendes arbejdskraft, fx antal arbejdsdage, mødetider, mulighed for hjemme-arbejdsdage mv. Beskriv endvidere vilkår for muligheden for afholdelse af ferie.
Apoteket er åbent fra mandag til fredag, kl. 8-16. Det forventes at den studerende møder i dette tidspunkt efter aftale med vejlederen. Der kan aftales hjemmearbejdsdage. Studerende indgår ikke i apotekets skema, men bliver selvfølgelig introduceret til apotekets driftsopgaver, og deltager ved behov/planlægning med vejleder.
 
Faciliteter til de studerende:
Hospitalet kan have mulighed for en møbleret bolig til rådighed; der betales husleje. Der ansøges i samarbejdet med Landsapoteket. Der er kontorarbejdsplads på apoteket til den farmaceutstuderende. Den farmaceutstuderende deltager ikke i vagt. Der er mulighed for at blive medlem af personaleforeningen Mattut, der arrangerer udflugter og giver rabatter i flere af byens butikker og i fitnesscenter. Rejser til og fra Grønland betales af den farmaceutstuderende selv. Evt. søge fondspenge. Ønskes et studieophold på Landsapoteket i Grønland, skal den studerende på et ca. 4 ugers ophold på et primær apotek i Danmark. Dette skal sikre, at den studerende opnår de kompetencer inden for skrankerådgivning, der kræves ifølge fagbeskrivelsen. De tidligere år har dette ophold ligget i starten af semesteret, således at den studerende starter på apotek i Danmark og tager til Grønland efter første københavner uge. Det er den studerendes eget ansvar at arrangere dette ophold. Landsapoteket kan eventuelt være behjælpelig med kontakter.
   
Tilbyder apoteket fribolig til de studerende?
Nej
 
Eventuelle udtalelser fra tidligere studerende:
Josefine Nørgaard har været farmaceutstuderende på Landsapoteket i 2016: "Landsapoteket kan klart anbefales som studieapotek. Hvis man har lyst til at lære et sundhedssystem, der er helt anderledes end det danske at kende, at arbejde på primær og sekundær apotek og få de mest fantastiske kollegaer, så vil jeg klart anbefale at man tager springet. På landsapoteket fik jeg en stor mulighed for at påvirke min læring ved at deltage i og selv tage initiativ til forskellige projekter. Mit ophold på Landsapoteket gav mig ikke kun en stor faglig viden, men også et perspektiv på det danske sundheds- og apoteksvæsen, som jeg ikke havde fået ved at være på apotek et andet sted." Cecilie Maria Madsen har været farmaceutstuderende på Landsapoteket i 2011: "Det har været fantastisk at komme til Grønland og få nogle helt andre, spændende og udfordrende opgaver. Kontaktfladen til de øvrige dele af sundhedsvæsnet er stor, og samarbejdet godt. Blandingen af funktion som primær og sekundær apotek gør, at udfordringerne er mange og forskellige. Dette har jeg lært aller mest af, og det er unikt for et studieophold på Landsapoteket. Desuden har jeg været glad for at lære Grønland at kende, både ift. de mennesker jeg har mødt og det store vilde land, som Grønland nu engang er. Jeg må sige, at jeg for første gang har lært langt ud over pensum." Kamilla Bjørnskov Petersen har været farmaceutstuderende på apoteket i 2010: "Min tid på Landsapoteket har været en af de mest givende tider i min studietid. Ikke blot at lære apoteksverdenen at kende, men endnu mere at junglere rundt mellem alle de fag, vi havde haft gennem studietiden. Mit ophold har været meget varieret og dagligdagen aldrig blev rutinepræget eller triviel". (Kamilla er forh. v. souschef på Landsapoteket).
 
Andet:
Der er rige muligheder for friluftsliv og kulturelle oplevelser, selvom vi ikke er hverken Paris eller Verbier. Skiløjper og vandreruter er lige uden for døren, og slalombakken og svømmehallen blot et busklip væk. Biograf, kulturhus og spisesteder ligger bredt ud over byens centrum.

2023-08-25
   
Tilbage til oversigten ->